Partnerek

  • Linkcsere
  • Linkcsere
  • Linkcsere

Negyedik hónap

A csecsemő a negyedik hónapban éjszakánkén várhatóan már csak 9-11 órát alszik, nap közben pedig a háromszori alvás helyett lassan átszokik a kétszer 1-2 órás alvásra. Ha nappal csak két alkalommal alszik, akkor már nagy esélyed van arra, hogy éjjel már nem ébred fel egyszer sem, átalussza az éjszakát.

A megszokott napirendet a baba követi, és jól észrevehetően előre jelzi, ha már elfáradt, elálmosodott, ekkor dörzsölni kezdi a szemét, nagyokat ásítozik, a fülét piszkálja, már nem kötik le a játékok, vagy nyűgös. Ilyenkor jobb, ha megnyugtatod a kicsikédet, és szépen beteszed a jól megszokott ágyikójába. Ha a kialakított napi rutint követed, akkor a már tudni fogja, hogy mi következik, egy ideig nézelődik csendesen, majd lassan lecsukódik a szeme. Igyekezz az alvásideje alatt minél kisebb zajt csapni, hogy pihenése a lehető legnyugodtabb legyen.

Evés

Még mindig csak anyatejet kap a kicsi, vagy szükség esetén tápszert. Ha az anyuka teje fogyatkozóban van, akkor néhányan azt javasolják, hogy már a hónap elején kezdjék meg a baba hozzátáplálását, gyümölcslevek itatásával. Érdemes elgondolkodni azon, hogy a hozzátáplálás túl korai megkezdése lehet a később kialakuló allergiás megbetegedések oka. Mindenesetre egyszerre mindig csak egy féle ételt vezessünk be, hogy az esetleges allergiás reakció fellépésekor könnyű legyen kizárni az allergént.

A gyümölcslevek adásánál pedig különösen oda kell figyelni arra, hogy a csöppség ne aludjon el cumisüveggel, mert a benne található folyadék cukortartalma a fogak romlásához vezet.


Küllemének változása


Megváltozhat a kicsi hajának a színe és az állaga is. A babahaj elkezd kihullani, és kinő helyette a végleges haj. A hajcserélődési folyamat akár hónapokig is eltarthat.
A szemek színének változása is ekkor kezdődhet meg. A születési, általában kék szem egy éves kor végére veszi fel végleges színét.
A megnövekedett nyáltermelés is mutatja, hogy megkezdődött a fogzás. Általában a 6. hónap környékén bújnak ki az első fogak, de a fogcsírák már mocorognak az íny mélyén, ami viszketéssel jár. Adj a bébi kezébe rágókát, ami könnyű, nem éles, és van fogása, talán már meg is tudja markolni. Ha az ínye kivörösödik, indokolt lehet a hűthető rágóka használata. A nyál felfogására pedig tegyél a nyakába partedlit, és folyamatosan figyelgesd. Ha túlságosan elázna, cseréld ki.
Formásodik, alakulgatnak szépen az izmai.

Izmai alakulgatnak. Hason fekve a fejének és a mellkasának a súlyát már egy kézzel is elbírja, és a fajét szépen egyenesen tartja. A másik kezével érdekes játékok után nyúl, és ha nem éri el, akkor nagyon el tud keseredni, akár dühösen sírva is fakadhat.

Ha kezecskéinél fogva ülő helyzetbe húzod, akkor szépen egyenesen tartja a fejét. Ülés közben megfigyelheted, hogy a háta alul ugyan még görbül, de felül már szépen kiegyenesedik. Ilyenkor már nem csak téged figyel, hanem ülve is körülnéz, tetszik neki a dolog, hogy a horizontja megemelkedett és jobban rálát a világra.

A hátizmai már egyre erősebbek, a kenguruban hordozás a negyedik hónapban már külön öröm az anyának és a babának is. Különösen szereti a kifelé forduló hordozást, mert akkor mindent alaposan megfigyelhet. A hordozások kezdetén észre fogod venni, hogy a séták elején minden érdekli, mindent megnéz, aztán egy pár perc után a sok új információ elfárasztja, és mély álomba szenderedik az édesanyja mellkasán.

Hasáról a hátára fordul vagy fordítva. Mindkettő csak nagyon kivételes babáknak megy. Általában a visszafordulásra a hatodik hónapig várnunk kell még.

A hátán fekve már minden irányba képes elforgatni a fejét, félig ülő helyzetben nézi meg a lábát, hátát homorítva fölfelé tekint. Próbál magától felülni. Ne segítsünk neki, ne támasszuk a hátát, ne tegyük ülő pozícióba. Hadd erősödjön a has-, és hátizma.

Akaratlagosan nyúl a tárgyak után, azokat megmarkolja, megrázza, átveszi egyik kezéből a másikba, szájába veszi, ha megunta elengedi. Mostantól nagyon vigyázz a szemüvegedre, pillanatok alatt lekapja a fejedről, a hajadba pedig nagyon bele tud már markolni, és tényleg csak akkor engedi el, ha már megunta, vagy ha egyenként lefejtegeted róla az ujjacskáit. A kiságyában a baldachintartóra szerelt játékok közül a kartávolságnyira lévőket talán már le is szerelheted, mert könnyen megragadja azokat, és magára ránthatja az egész baldachint.

Hason fekve a kezeit és a lábait is a magasba emeli, úszáshoz hasonló mozdulatsort végez. Nekem mindig a megfordult katicabogár jutott erről a pózról az eszembe. Háton fekve pedig a lábacskáit sokat emelgeti, nyújtogatja, elkapja őket, a szájához emeli, talán be is kapja. A pelenkázás is egyre jobban hasonlít a birkózásra, de lesz ez még rosszabb is.

Ha rövid ideig felállítod, akkor a súlyát pillanatokig megtartja. Persze állítani, ültetni a babát még nem szabad addig, amíg azokat magától nem csinálja, mert a gerince még könnyen ferdülhet. Ügyelj arra, hogy a hátára, gerincére súly ne nehezedjen játék közben.

Fürdés közben rúgja a vizet, pancsol, és talán visongat is hozzá. Egyenként előkerülhetnek a vízbe való játékok. A kacsának a csőrét biztosam előszeretettel fogja megcsócsálni, ügyelj arra, hogy használat előtt alaposan mosd meg a játékokat. Fürdés előtt pedig adj neki egy pár percet, amikor a nagyágyon meztelenkedhet. Imádni fogja, ahogy a bőréhez ér az ágynemű, mozgásra ösztönzi, kedvesen "kukackodik" majd.

Ha tudja, hogy fel akarjuk venni, akkor a karját felénk nyújtja és/vagy kapálózva visítással fejezi ki örömét. Ölbevételkor mindig ügyeljünk arra, hogy biztonságosan, erősen fogjuk a kicsit, mert ha hangot hall, akkor nagyon hirtelen fordul.